Tuesday, August 6, 2013

PERUTUSAN AIDILFITRI PRESIDEN PGSM 1434H/2013M


Rabu, 7 OGOS, 2013

PERUTUSAN AIDILFITRI, 1 SYAWAL 1434H

oleh Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)
kepada seluruh Peguam Syarie, Pelatih Dalam Kamar dan seluruh masyarakat Islam.

Assalamualaikum w.b.t

Syukur ke hadrat Allah SWT, solawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW.

InsyaAllah, jika dipanjangkan umur, kita semua akan menyambut 1 Syawal 1434H. Saya mewakili semua saf kepimpinan PGSM mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri khususnya kepada seluruh Peguam Syarie, Pelatih Dalam Kamar, pelajar-pelajar Syariah dan undang-undang di universiti-universiti tempatan dan luar Negara, serta seluruh umat Islam.

Rakan-rakan Peguam Syarie, serta seluruh umat Islam sekalian.

Raikanlah hari kemenangan kita setelah sebulan menahan lapar dan dahaga serta berjuang mengawal nafsu sepanjang Ramadhan lillahi ta’ala dengan melaungkan takbir dan tahmid membesarkan Allah SWT, dengan suara yang nyaring beramai-ramai dan dengan penuh bersemangat, memakai pakaian yang terbaik dan indah yang ada untuk pergi menunaikan solat Aidilfitri, memakai wangi-wangian, ziarah menziarahi sanak saudara dan sahabat handai, bermaaf-maafan antara satu sama lain bermula dari orang yang paling hampir seperti ibu bapa, suami isteri anak-anak, kaum kerabat dan rakan dan taulan, dan banyakkan bersedekah kepada fakir dan miskin.

Sebagaimana Ramadhan, kita dianjurkan juga melanjutkan amalan-amalan baik dan ibadah di bulan Syawal ini. Usia kita adalah rahsia Allah SWT. Mungkin Syawal ini kali terakhir buat kita. Semoga apa yang kita lakukan sepanjang Ramadhan dan sepanjang Syawal ini akan mendapat keampunan Allah SWT serta limpahan rahmah dan berkat daripada-Nya.

Rakan-rakan Peguam Syarie, serta seluruh umat Islam sekalian.

Mutakhir ini, banyak isu-isu yang melibatkan gangguan serta serangan terhadap Islam, termasuk juga cuba mengganggu-gugat Islam sebagai agama Persekutuan yang secara tidak langsung akan memberi kesan kepada institusi Mahkamah Syariah di mana kita semua beramal.

Perkara ini memerlukan penglibatan kita semua sebagai pengamal di Mahkamah Syariah. Tanggungjawab kita bukan setakat pergi ke Mahkamah mewakili anak guam atau menyediakan dokumen-dokumen yang diperlukan oleh anak guam dan mahkamah, tetapi sebagai Muslim, amanah atas bahu kita adalah lebih besar dari itu.

Disamping menunaikan tanggungjawab ubudiah iaitu ibadah khusus kita terhadap Allah SWT, kita juga mempunyai tanggungjawab khilafiyyah, iaitu tugas kita sebagai pengganti, penyambung kepada legasi yang ditinggalkan oleh Rasulullah SAW agar meneruskan kerja dakwah Baginda, menyampaikan pesanan-pesanan baginda dan mempertahankan Islam dan umat Islam lain, di muka bumi Allah SWT ini.

Dari Hudzaifah bin Yaman r.a, Rasulullah SAW bersabda ”Siapa yang tidak ihtimam (peduli) terhadap urusan umat Islam, maka bukan golongan mereka.” (HR At-Tabrani).

Maka, ayuhlah selepas ini Tuan/Puan bersama-sama PGSM melibatkan diri dalam mempertahankan Islam dan memperkasakan institusi Mahkamah Syariah.

Akhir kata, kepada sahabat-sahabat yang pulang ke kampung, berhati-hati memandu dan berikan konsentrasi sepenuhnya kepada pemanduan. Semoga selamat tiba ke destinasi dan selamat kembali untuk menyambung tugas masing-masing.

Sekali lagi, saya mewakili semua pimpinan PGSM sesi ini mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri. Maafkan jika ada salah silap saya dan semua pimpinan di bawah saya, kemaafan zahir dan batin.

“Taqabbalullah minna waminka, taqabbal ya Karim (Semoga Allah menerima amalan kami dan amalanmu).”

“Meletakkan Hak Kepada Yang Berhak.”

MUSA AWANG, p.p.n
Presiden PGSM

No comments:

Post a Comment